Hidromotor

01-04-2019 09:57
Hidromotor

Hidromotor (Hidrolik Motor) Nedir?

 

Hidrolik sistemlerde kullanılan basınçlı akışkanların enerjisinden dairesel hareket sağlamak amacıyla tercih edilen elemanlar hidrolik motorlar olarak isimlendirilir. Bu bağlamda hidromotorların çalışma prensibi hidrolik pompalarınkine göre ters şekildedir. Sıvının sıkıştırılamaması özelliği kullanılarak çalıştırılır. Hidromotorlar hidrolik yağa basınç uygular ve onu çalıştırmaya zorlar fakat yağ sıkışmaz ve gücün geldiği yönün tersine hareket eder. Bu özellik kullanılarak hidrolik motor modelleri oluşturulur.

Hidrolik motorlar sayesinde büyük ölçekli döndürme momentleri elde edilmektedir. Oldukça küçük hacimlerden büyük ölçekli momentler üretilebilmektedir. Hidrolik motorlar, güç gerektiren dairesel hareketler ile çalışan iş makinesi, takım tezgâhları gibi yerlerde kullanılmaktadır. Hidrolik motorlar sayesinde kademesiz hız ayarı yapılmaktadır. Ayrıca, dönüş yönü değiştirilebilir ve hareket halindeyken kademesiz hız ayarı yapılabilmektedir. Hidrolik motorlar, giriş çıkışlarında basınç farkı olması sayesinde hidrolik enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürebilirler.

Yapıldığı tasarıma göre pek çok farklı tipte hidrolik motor vardır.

Pozitif deplasmanlı üretilen hidrolik motorların biçimsel ve mekanik verimleri hayli yüksektir. Sabit deplasmanlı hidrolik motorların, sitemden gelen hidrolik miktarı döndürülme hızlarıyla orantılıdır ve iç hacimlerinde değişiklik yapılamaz.

Hidrolik motorların en fazla kullanılan tipleri;

 

1-Dişli Hidrolik Motorlar

 

Dişlilerin dönüşü esnasında hidrolik yağın yer değiştirmesi ile oluşan basınç farkıyla çalışan hidrolik motorlardır. Dişli hidromotorlar sabit deplasmanlı olarak üretilmektedir. Sakin, darbesiz çalışma ortamlarında tercih edilir ve ekonomiklerdir.

 

2-Paletli (Kanatlı) Hidrolik Motorlar

 

Kanat alanının dönüş hareketi esnasında artması ya da azalması durumunda çalışan hidrolik motorlardır. Paletli hidromotorlar değişken ve sabit deplasmanlı olarak üretilmektedir. Darbesiz çalışma ortamlarında kullanılırlar.

 

3-Pistonlu Hidrolik Motorlar

 

Basıncın motor milinde oluşturduğu döndürme etkisi ile çalışan hidrolik motorlardır. Piston, gözlük, silindir blok, dağıtım plakası ve benzeri gibi hidrolik motor elemanlarının bir araya gelmesiyle meydana gelir. Değişken ve sabit deplasmanlı olarak üretilmektedir. İş makinelerinde en fazla kullanılan hidrolik motorlardır.

Birkaç başlık altında bilgilendirme amaçlı detaylandırmaya çalıştığımız bu ürün gruplarının yanında daha birçok Hidrolik Motor sınıfı ve ürünü mevcuttur.

En doğru Hidrolik Motoru seçebilmek, işletmenizden ve ekipmanınızdan uygun değer verimi alabilmek için uzman ekibimizle ve mühendislerimizle iletişime geçebilir, işletmenizin geliştirilmesi için her zaman bilgi alabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.